Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Förenkla vardagen - orofaciala hjälpmedel

Ett urval av orofaciala hjälpmedel

Vår uppgift är att samla kunskap och erfarenheter kring orofaciala (mun och ansikte) hjälpmedel. På den här sidan hittar du beskrivningar av ett antal hjälpmedel för munvård och tandbehandling, oralmotorisk träning samt för att äta och dricka.

En bitspatel som underlättar att hålla munnen öppen vid munvård och tandbehandling

Bitspatel

Underlättar att hålla munnen öppen vid munvård och tandbehandling. När man vill nå tändernas insidor och inspektera tunga och munslemhinnor gör spateln munvården säkrare.

Greppförstorare i silikon

Greppförstorare i silikon

Silikonslang som kan förbättra greppet på tandborstar, mellanrumsborstar, tandstickor, tandtrådshållare, Proxident bitstöd och bitspateln. Finns i olika storlekar.

En stor och en liten munvinkelhållare

Munvinkelhållare

Hjälper till att hålla undan kinderna och läpparna vid munvård, tandbehandling och fotografering i munnen. Finns i två storlekar.

Ett bitstöd från Proxident som används som skydd på fingret för den som utför munvård

Bitstöd, Proxident

Används som skydd på fingret för den som utför munvård. Placeras mellan tandraderna och förhindrar att vårdtagaren skadas av redskap vid ofrivillig sammanbitning. Bra hjälp för den som inte orkar gapa.

Två stycken skaftade muntorkar

Muntork, Proxident

Skaftad muntork av skumgummi som kan dränkas in med vatten eller lösningar för att rengöra och smörja munnens slemhinnor skonsamt. Finns i två storlekar. Kan även användas som tillvänjning till tandborstning vid överkänslighet i munhålan.

En tub med Tepes tandkräm utan smak

Tandkräm utan smak

Tandkräm utan smak, färgämnen och skummedel. Bra för personer med känsliga munslemhinnor. Innehåller fluorid.

En röd och en gul chewy tube

Chewy tube

Tuggträningsredskap i gummi med handtag. Stärker tuggmusklerna och ger sensomotorisk stimulering. Finns i två storlekar.

Två munskärmar i två olika storlekar

Munskärm

Hjälper till att förbättra läppslutningen. Munskärmen placeras mellan läpparna och tänderna. Ringen dras utåt och läpp-, kind- och sväljmuskler tränas. Finns i två storlekar. Vi rekommenderar ofta stor storlek för barn från sju år och uppåt

Matträningshjälpmedlet Safe Feeder

Safe Feeder

Matträningshjälpmedel bestående av en liten nätpåse som sitter på en plasthållare. Används för tugg- och ätträning när det föreligger hög risk för att sätta i halsen. Bitar av till exempel frukt eller grönsaker läggs i nätpåsen som man tuggar på.

En sugrörsbjörn som hjälper barn lära sig dricka

Sugrörsbjörn

Flödet av vätskan kan kontrolleras så att barnet får in rätt mängd dryck i munnen. Sugrörsbjörnen hjälper barnet att lära sig dricka med sugrör. Den kan också användas för att underlätta övergången från att dricka med flaska till mugg.

En lila mugg med skålformat lock

Mugg med skålformat lock

Muggen har ett nedsänkt, skålformat lock och två handtag. Det hjälper att hålla muggen i en bra position. Locket skapar bra förutsättningar för att dra in tungan och få bättre läppslutning, vilket gynnar drickförmågan.

Bild på en Z-vibrator från ARK

Z-vibrator

Z-vibratorn är ett redskap för oral sensomotorisk träning och stimulans. Den kan användas med olika syften i ät- och talträning samt som ett redskap vid inskolning till tandvård och tandborstning.

Om skriften

Författare: Annette Carlsson, Anna Nielsen Magnéli och Lovisa Dahlheim,
tandhygienister, Mun-H-Center

Tryckår: 2024

Senast uppdaterad: 2024-05-06 16:30