Diagnosbeskrivningar
Nationell databas för dokumentation av munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta hälsotillstånd.
Det här är texten ur Munvårdsprogrammet för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
Vi på Mun-H-Center och specialistkliniker inom pedodonti har under många års tid samlat kunskap och erfarenhet kring kliniskt omhändertagande av patienter med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Flertalet barn och ungdomar med NPF behöver förstärkt förebyggande tandvård. Överkänslighet för beröring, lukt, smak, syn och hörselintryck är vanligt – liksom kognitiva svårigheter. Detta påverkar förutsättningarna för att sköta sin munhälsa hemma och att kunna medverka till undersökningar och behandling på tandkliniken.
När du som tandvårdspersonal träffar barn och ungdomar med
NPF behöver du ha speciellt kunnande när det gäller behandling av patienter med behov av särskilt stöd. Det är viktigt att tidigt skapa trygga rutiner så att god munhälsa kan upprätthållas. Du kan vid behov och vid utmanande situationer använda munvårdsprogrammet för personer i alla åldrar.
NPF innebär att hjärnan fungerar annorlunda när det gäller att bearbeta information. Vi kan alla glömma bort en tid att passa och ha svårt att koncentrera oss någon gång ibland. Det är först när svårigheterna är så stora
att de kraftigt påverkar individens utveckling och möjligheter att fungera i samhället som det handlar om en funktionsnedsättning.
Personer med NPF har varierande svårigheter med:
Barn och ungdomar med NFP bör få regelbunden och förstärkt förebyggande tandvård. Överkänslighet för beröring, koncentrationssvårigheter och kognitiva svårigheter minskar förmågan att sköta munhälsan. Oftast behövs det mycket hjälp från omgivningen.
Det är vanligt att barn och ungdomar med NPF har svårigheter att acceptera tandvård och munvård. Därför är ett särskilt omhändertagande hos tandvården viktigt. Tandvårdspersonal måste vara insatt i diagnosen och kunna ge ett individuellt bemötande. Genom inskolning skapar man tidigt trygga rutiner, som är bra för att upprätthålla en god munhälsa och en förtroendefull relation mellan behandlare och patient.
Bland barn och ungdomar med NPF är risken högre att utveckla munsjukdomar som till exempel karies och parodontit. Det beror på flera olika faktorer. Vissa äter/dricker ofta under hela dygnet och kan föredra en ensidig kost. En del tycker om sötsaker som även används i belöningssituationer. Många kan vara överkänsliga för kroppslig beröring och/eller känsliga i munnen, vilket leder till att man kan ha lätt för att kvälja. Smak, lukt, ljus och ljud påverkar också i olika omfattning. Detta tillsammans bidrar ofta till stora svårigheter att utföra munvård. Många mediciner har muntorrhet som biverkan – som bidrar till risker för munhälsan.
Närstående och assistenter behöver involveras i inskolningsprogrammet på kliniken eller under ett digitalt vårdmöte och få praktisk handledning från
tandvården. Genom detta samarbete får patienten det bästa stödet för att kunna acceptera tandborstningen i hemmet och tandvårdssituationen på kliniken.
Författare: Maria Hall och Pia Dornérus, tandsköterskor på Mun-H-Center
Tryck: 2024