Mun-H-Centers lokaler har drabbats av en stor vattenläcka. Försäljningen av hjälpmedel är därför stängd. Behandlingar och rådgivning fungerar som vanligt.
Det här är texten ur skriften Tuseninlärning – En inskolningsmetod i tandvården för personer med neuropsykiatrisk diagnos.
Tuseninlärning – De tusen gångernas pedagogik
En inskolningsmetod i tandvården för personer med neuropsykiatrisk diagnos
Tuseninlärning är en inskolningsmetod som ökar möjligheten för patienter med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) att lättare klara av sin tandvårdssituation.
Historik
Psykolog ViviAnn Olsson utarbetade 1000-inlärningen för att träna olika moment i det dagliga livet. Tillsammans med tandsköterska Birgitta Andersson och pedodontist Anders Nordblom anpassades metoden till tandvården. Mun-H-Center/Pia Dornérus utvecklade därefter metoden vidare.
Grundupplägg
1000-inlärningens grundupplägg innebär att en längre behandlingstid avsätts. Ett och samma tillfälle innehåller då flera korta träningspass med mikropauser. Varje moment upprepas och görs visuellt (bildstöd) och konkret (instrument) som visar ordningsföljd och händelseförlopp i besöket. Det är viktigt att anpassa träningspassen individuellt!
Målet för att lyckas är att patienten blir delaktig, lyssnad på samt känner tillit och trygghet till behandlaren och behandlingssituationen.
Innehåll
1. Grundupplägg för inskolning
2. Planeringsmöte
3. Visuell kommunikation
4. Behandling
5. Praktisk tillämpning
6. Frågeformulär
7. Överlämning till annan behandlare
8. Avslutning
1. Grundupplägg för inskolning
Planeringsmöte Det är önskvärt om man kan ha ett personligt besök mellan närstående och behandlare på kliniken utan att patienten är med. I annat fall fungerar det också med ett digitalt vårdmöte eller via telefon.
Frågeformulär Fylls i tillsammans med närstående under planeringsmötet.
Individuellt anpassat Målen för träningen formuleras tillsammans med närstående.
Individuell plan Behandlingsplanen utförs enligt överenskommelse med närstående.
Bildstöd Gör träningspassen visuella och konkreta. Visa ett foto och instrument före varje moment.
Struktur Upprepa träningsmomenten gång på gång så lika som möjligt och lägg till ett moment i taget. Varje behandlingspass ska vara så identiskt som möjligt.
Lugn miljö Både i väntrum och behandlingsrum.
Samarbete Att bli ett team med närstående är väldigt viktigt och värdefullt, de känner patienten bäst.
Behandlingstid Avsätt gott om tid för första besöket, ca 1,5 timme.
Antal träningspass Vanligtvis blir det 5-7 träningspass per inskolningstillfälle och dag.Träna i korta pass under samma dag och gör en mikropaus mellan varje träningspass – ha också en längre paus inplanerad då patienten kan leka, äta ett mellanmål eller vila. Var kvar i behandlingsrummet under mikropauserna, men lämna rummet under det längre uppehållet.
Antal besök Det är individuellt, men ca 2-3 ggr innan tandläkaren kan undersöka.
Beröm Ge ofta positiv förstärkning t ex klappa händerna och säg bra, duktig, fint, under hela behandlingen.
Belöna Ge något som patienten uppskattar och som behandlaren överlämnar eller förmedlar. Tex något från klinikens presentlåda alternativt en medhavd present eller informera om att få göra en trevlig aktivitet efter besöket.
Avslutning Visa en bild när behandlingen är klar för dagen. Det kan vara ett foto på familjens bil eller på den aktivitet som man skall göra efteråt.
Patientens och behandlarens utvärdering Ge patienten tillfälle till att uttrycka sin upplevelse av besöket genom visuell graderingsskala, en ”samtalsmatta” (www.talkingmats.com) eller att rita en teckning. Behandlaren gör en bedömning av inskolningen tex enligt Rud & Kisling scale 0-3.
Accept 0–3
0 Ingen accept – Beskrivning: Patienten vägrar behandling eller går med på behandlingsförsök men reaktionerna är så starka att att behandlingen är praktiskt taget omöjlig att genomföra.
1 Negativ accept – Beskrivning: Patienten är inte avslappnad. Reaktionerna är uttalade och behandlingen påverkas påtagligt.
2 Motvilligare accept – Beskrivning: Patienten är ganska avslappnad. Behandlingen kan fortgå om den anpassas till patientens reaktioner.
3 Positiv accept – Beskrivning: Patienten är avslappnad men mindre reaktioner kan observeras. Behandlingen kan genomföras utan hinder.
Mål Klara sin behandlingssituation på ett tryggt, delaktigt och lyckat sätt.
2. Planeringsmöte
Vid planeringsmötet träffas behandlaren och närstående antigen på kliniken eller via ett digitalt vårdmöte eller telefon, utan att patienten deltar. Som stöd för dialogen används ett frågeformulär, se sida 16. Mötet och formuläret ger värdefull information om patienten samt att närstående informeras om 1000-inlärningen och om hur träningen läggs upp individuellt. Det är bäst om det inledningsvis är samma närstående med vid varje besök.
Den närståendes medverkan vid besöken på kliniken, samt deras synpunkter och tips, är mycket värdefulla. Det är de som känner patienten bäst och tillsammans bildas teamet – närstående/behandlare som ska få patienten att klara av tandvårdssituationen på bästa möjliga sätt.
Genom det första mötet har närstående informerats om var tand-kliniken ligger, hur lokalerna ser ut, var man kan parkera samt hur lång tid som är bokad. De har också träffat behandlaren. Närstående kan då känna sig bekväm inför det första besöket. En lugn närstående gör patienten trygg.
Efter samtalet med närstående sammanställs den individuella inskolningsplanen och tillsammans beslutas vilken form av alternativ kompletterande kommunikation (AKK) som skall användas:
Bildstöd (foto, tecknade bilder)
Symboler (föremål som visualiserar besök på tandkliniken t ex en tandborste)
TAKK (tecken som stöd)
3. Visuell kommunikation
Bildstöd kan presenteras på olika sätt, till exempel som schemabilder på surfplatta/mobil, inplastat A4 eller i en fotobok med bilder fästa med kardborre.
Kliniken – utsida/insida
Väntrum
Personal – vem ska patienten träffa?
Behandlingsrum/behandlingsstol
Tandborste
Munspegel
Sond/räknepinne
Putsmaskin
Pensel/ fluorlack
Pausfoto – visar vad patienten kan göra i pausen t ex titta i en bok eller lyssna på musik.
Tidshjälpmedel – exempelvis en timer eller timglas.
Patientens utvärdering – skattningsskala, tummen upp/ner eller ”samtalsmatta”.
Belöning efter behandlingen – ett klistermärke, en leksak eller kanske en aktivitet. Det ska vara något som patienten verkligen uppskattar.
Avslutningsfoto – visa ett foto som talar om att det är klart för idag exempelvis en bild på en buss, bil eller ett hus.
4. Behandling
Avsätt gott om tid för första besöket, ca 1,5 timmar.
Träna i korta pass med flera mikropauser. Gör ett längre uppehåll efter ungefär halva tiden. Patienten får då möjlighet att vila, äta ett mellanmål, leka, lyssna på musik eller ta en promenad. Var gärna kvar i behandlingsrummet under de korta pauserna men lämna rummet under det längre uppehållet.
Följ den individuella planen. Upprepa träningspassen så lika som möjligt och lägg till ett moment i taget.
Det är förstås viktigt att försöka tänja och sträcka gränserna en aning men också att vara observant på patientens reaktioner och inte gå för fort fram.
Visa en bild och det instrumentet som skall tränas inför varje moment.
Försök känna av och ta en paus innan patienten tröttnar och blir orolig. Det är viktigt att patienten alltid känner sig duktig och har möjlighet att påverka behandlingen genom att känna sig delaktig och ha egen kontroll. Verktyg för egenkontroll kan vara stopphand, tummen upp/ner, stoppknapp eller annan överenskommen signal.
Ha ögonkontakt med närstående under inskolningspasset för att ge varandra signaler om hur patienten reagerar.
Småprata inte utan var strukturerad, belöna och uppmuntra patienten under hela behandlingen. Klappa händerna och säg: bra, duktig, fint!
Visa något som signalerar att inskolningen är slut för dagen. Det skall vara det man kommit överens om med den närstående t.ex:
Släcka lampan
Foto på familjens bil
Foto på skolan
Foto på aktivitet
Belöna: Det ska vara något som patienten verkligen uppskattar! Många gånger räcker det med en leksak som finns på kliniken, men ofta köper den närstående något som de vet att patienten tycker om som behandlaren överräcker.
Inskolningsintervall:
Intensiv inskolning i 2-5 veckor med 1-2 besök/vecka.
Utvärdera därefter tillsammans med närstående och ansvarig tandläkare.
Gör en ny individuell inskolningsplan.
Vid motvillig acceptans, låt patienten mogna. Tag ny kontakt efter 3-6 månader med närstående och ansvarig tandläkare för att bedöma om patienten känns redo att starta upp igen.
5. Praktisk tillämpning
För flera patienter passar det bra med att först göra ”hälsa på”-besök:
Åka till kliniken och bekanta sig med omgivningen.
Komma in till kliniken och hälsa på utan krav på prestation.
Komma in på kliniken på avtalad tid och möta sin behandlare samt se sig runt utan krav.
Förslag på ETT individuellt inskolningsbesök – 1,5 timmar avsatt, 3 träningspass med paus emellan:
1:a delbesöket:
Hämta in patienten i tid.
Låt patienten känna in atmosfären i rummet - gå omkring och bekanta sig med behandlaren.
Visa bild på behandlingsstolen.
Träna på att sitta i behandlingsstolen.
Beröm
Mikropaus
Visa bild på behandlingsstolen.
Träna på att sitta i behandlingsstolen.
Beröm
Mikropaus
Repetera tills momentet känns tryggt.
Längre paus
Visa bild på behandlingsstolen.
Träna på att sitta i behandlingsstolen och fälla den bakåt.
Beröm
Mikropaus
Repetera
Visa bild på tandborsten.
Visa tandborsten.
Beröm
Mikropaus
Repetera
Visa bild på tandborsten.
Visa tandborsten.
Borsta en kort stund.
Beröm
Mikropaus
Repetera tills momentet känns bra.
Längre paus
2:a träningspasset
Upprepa alla moment i 1:a delbesöket.
3:e träningspasset
Upprepa alla moment i 2:a delbesöket.
Visa avslutningsbild.
Välj och ge belöning.
Tack för idag!
Observera! Backa om något känns svårt och börja om på nivån innan eller från början. Med mycket beröm och genom att veta vad som ska ske känner sig patienten trygg och delaktig i behandlingen och med den närståendes aktiva deltagande blir resultatet oftast mycket gott.
6. Frågeformulär
Datum
Namn
Födelsedatum
Diagnos/funktionsnedsättning
Föräldrar
Syskon
Boende
Assistent
Mediciner
Syn/hörsel
Ljud/ljus
Kommunikation - tal/tecken
Visuell kommunikation - foto/symboler/Iphone/Ipad
Nutrition - äta/dricka/tugga/svälja
Känslig för smaker
Känslig för beröring
Daglig sysselsättning/aktiviteter/intressen
Fixering/fobier
Tidigare erfarenheter i tandvården
Tandborstning
Narkos/premedicinering
Bästa sättet att förbereda
Beröm/belöning
Avslutning, hur?
Ledsagare till 1000-inskolning
Något annat ni vill berätta/förklara
7. Överlämning till annan behandlare
Förslag på individuellt överlämnande till annan behandlare på samma klinik:
Informera och kom överens med den närstående när det är dags för patienten att överföras och till annan behandlare.
Informera nya behandlaren om patienten och hur inskolningen förflutit.
Erbjud tid där både den gamla och nya behandlaren är på plats.
Gör ett nytt bildschema med händelseförlopp och sänd hem till patienten.
Var en resurs för den nya behandlaren.
Den tidigare behandlaren introducerar patienten för den nya behandlaren. Detta kan ta olika lång tid och även behöva göras under flera besök.
1000-inlärning – överlämna till annan behandlare på annan klinik:
Om möjligt gör som ovan.
Överlämna via digitalt vårdmöte/mejl/telefon.
Väldigt viktigt att den nya behandlaren får all information.
Informera närstående.
Informera patienten.
Gör bildstöd.
Var en resurs för den nya kliniken.
8. Avslutning
Tänk på att... 1000-inlärningen är en kombination av inskolningsmetoden Tell Show Do och lågaffektivt bemötande
Viktigt:
All inskolning skall anpassas individuellt.
Bli ett team med närstående.
Patientens delaktighet och accept – skattningsskalor.
Tänk utanför boxen, var innovativ.
Var dedikerad uppgiften.
Se till hela familjesituationen.
Beröm och belöna.
Om problem uppstår, avvakta en tid och återkom därefter.