Diagnosbeskrivningar
Nationell databas för dokumentation av munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta hälsotillstånd.
Det här är texten ur Munvårdsprogrammet för personer spinal muskelatrofi (SMA).
Vi på Mun-H-Center har tillsammans med specialistkliniken för sjukhustandvård oral medicin, Odontologen i Göteborg, under många års tid samlat kunskap och erfarenheter kring kliniskt omhändertagande av patienter med spinal muskelatrofi (SMA). I den här skriften har vi samlat de viktigaste erfarenheterna vi gjort när det gäller bemötande och behandling av denna patientgrupp. Personer med SMA är ofta medicinskt sköra, har nedsatt gapförmåga liksom nedsatt orofacial funktion.
Detta i kombination med risker vid sövning motiverar ett förstärkt omhändertagande i tandvården för att förebygga munsjukdomar.
Spinal muskelatrofi är en neuromuskulär sjukdom orsakad av en skada på kromosom 5. SMA typ I, II och III har en recessiv autosomal nedärvning. Vid SMA sker en nedbrytning av motoriska nervceller i mellanhjärnan, förlängda märgen och i ryggmärgen vilket leder till en muskelsvaghet och muskelförtvining som är mest uttalad i bröstkorg, rygg och hals. Den intellektuella utvecklingen påverkas inte.
SMA I (Werdnig-Hoffmanns sjukdom): Symtom finns från födseln eller debuterar före sex månaders ålder. Små barn med SMA I orkar inte lyfta huvudet på grund av svaga nackmuskler. Andningsfunktionen påverkas allvarligt och risken för infektioner är stor.
SMA II (s k intermediär form): Symtomen debuterar mellan sex och 18 månaders ålder. Muskelsvagheten är ofta mer uttalad i benen än i armarna. Skolios (sned rygg) är vanligt. Andningsfunktionen kan vara påverkad.
SMA III (Kugelberg-Welanders sjukdom): Debuterar i tvåårsåldern eller senare. Muskulaturen närmast bålen (proximal muskulatur) är försvagad. Ryggbesvär och gångsvårigheter är vanligt och kan förvärras med åren. Försvagade muskler i svalget påverkar förmågan att svälja. Tungans muskulatur kan också vara svag och uppvisa fascikulationer (små ryckningar). Det är vanligt att barn, ungdomar och vuxna med SMA får en nedsatt gapförmåga. Olika typer av bettavvikelser kan förekomma.
Det är viktigt att barn tidigt får kontakt med tandvården, gärna en pedodontist. Personer med SMA behöver regelbunden och förstärkt tandvård för att bevara en god munhälsa.
Det är viktigt att gapförmågan registreras vid de årliga undersökningarna på tandklinik. Alla med SMA, oavsett ålder, behöver regelbundet träna att ta ut käkrörelserna i förebyggande syfte. Vid minskning av gapförmåga bör käkledsfunktionen utredas och därefter lämplig behandling sättas in. Om det finns svårigheter att äta via munnen och personen med SMA använder alternativ nutritionsväg så som gastrostomi, motiverar även detta ett särskilt omhändertagande. Detta för att bevara munhälsa och motverka att personen inte utvecklar en överkänslighet eller ett vänjningsbeteende mot till exempel tandborstning och tandundersökning.
Nedsatt gapförmåga medför att det kan vara svårt att utföra mun- och tandvård. På grund av detta är det viktigt att i god tid planera för eventuella extraktioner av molarer inklusive visdomständer. Om munmotoriken är påverkad får man vara uppmärksam på att mat kan ligga kvar i munhålan efter måltid och därmed föreligger en ökad risk för exempelvis karies och parodontit. Reflux och illamående kan leda till erosionsskador på tänderna.
Personer med SMA kan behöva hjälp av anhöriga, assistenter och vårdpersonal med att utföra munvården i hemmet. För att de ska kunna göra detta på bästa sätt behöver de få praktisk handledning från tandvården och tillgång till munvårdshjälpmedel.
Författare: Anna Ödman, specialisttandläkare i ortodonti, Annette Carlsson, tandhygienist, Lisa Bengtsson, logoped och Åsa Mårtensson, sjukhustandläkare, Mun-H-Center.
Layout, foto och omslagsbild: Inga Svensson, kommunikatör, Mun-H-Center. Illustrationer i träningsprogram: Komhit.
Tryck: 2020