Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Du kan kontakta oss på telefon eller via 1177:s e-tjänster. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning, bär munskydd när du besöker oss. Läs mer om vi arbetar för att stärka din trygghet.

Muntorrhet

Torra läppar och muntorrhet kan orsakas av vissa sjukdomstillstånd, mediciner och munandning. Här kan du läsa om hur du bäst tar hand om torra läppar och torr mun.

Muntorrhet innebär bla förhöjd kariesrisk och påverkan på munslemhinnor. Saliven har flera viktiga funktioner. Den innehålle enzymer för matsmältningen. Saliven behövs vid tuggning, för smakupplevelsen och för att forma maten inför och under sväljning. Den har skyddande egenskaper såsom smörjande, antimikrobiell funktion samt underlättar sårläkning. Dess buffrande och remineraliserande förmåga i kombination med att den sköljer rent i munnen är av stor betydelse för både mun- och tandhälsan. God salivsekretion är av betydelse för talet och social interaktion. (text från professor Jörgen Ekströms föreläsning MHC fokusdag 2013)

 

Torra läppar och muntorrhet kan orsakas av munandning och många mediciner. Muntorrhet innebär förhöjd kariesrisk och påverkan på munslemhinnor.

Smörj torra läppar och munslemhinnor med t ex en muntork doppad i rapsolja. Ta en teskeds mängd. Börja alltid med att smörja läppar och fortsätt in i på kindens insida, tunga och gom. Se film

Instruktionsfilm som visar hur man smörjer munslemhinnor och läppar. Filmens namn på Youtube är "Smörjning av munnen med muntork"

Muntorken finns i två storlekar. För engångsbruk.

Mjukgörande läppbalsam är bra för att smörja in torra läppar. 

Fuktgel är bra att använda vid torra slemhinnor. Lägg fuktgelen på en muntork för att smörja in slemhinnorna. Exempel på olika fuktgel är GUM Hydral fuktgel, Proxident munfuktgel, Flux Dry mouth gel och Zendium Saliva Fuktgel.

Munspary är ett annat alternativ för torra slemhinnor. De är salivstimulerande eller smörjande. Exempel på munspray är Proxident munspray salivstimulerande, Proxident munspray smörjande och Gum Hydral återfuktande spray.

Ibland är det bra att tillföra extra flurid vid muntorrhet. Då kan smörjande munskölj som innehåller fluorid vara ett bra alternativ. Exempel på dessa är Gum Hydral munskölj, Proxident Fluoridskölj fuktgivande, Proxident Fluoridskölj salivstimulerande och Flux dry mouth rinse.

Flux dry mouth rinse. Fluoridskölj med smak av jordgubb/mint. Innehåller 0,2% NaF. Rekommenderas från 12 år.

Det finns även tandkrämer med fluorid för torra och känsliga munslemhinnor. Några exempel på det är Proxident tandkräm röd och gul, Salutem barn och vuxen tandkräm och GUM Hydral tandkräm.

Behövs extra fluorid är Duraphattandkräm bra som har med extra hög fluoridhalt. Tandkrämen rekommenderas från 16 år och kan användas vid förhöjd kariesrisk. Prata med din behandlare först innan du använder Duraphattandkräm.

Alla dessa produkter hittar du på apoteket. Du kan också kontakta oss om du har frågor eller prata med din behandlare. 

 

 

 

 

 

 

Prata först med din behandlare innan du använder några av dessa fluorpreparat. 

Proxident tandkräm för torr mun. Tandkräm utan smak. Används från 6 år.

Flux dry mouth rinse. Fluorskölj med smak av jordgubb/mint. Innehåller 0,2% NaF. Rekommenderas från 12 år.

Flux fluorskölj barn/vuxen.

Tandkräm med extra hög fluorhalt, från 16 år. Används vid förhöjd kariesrisk. Endast på tandvårdens rekommendation.

Mer information om munvårdsprodukter och hjälpmedel hittar du på följande webbplatser:

Senast uppdaterad: 2021-12-15 08:07