Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Narkolepsi

Sammanställningar hämtade från MHC-basen

Koder

ICD-10: G47.4
ORPHA: 2073

Beräknad förekomst

270-500 personer per miljon invånare. En kraftig ökning skedde i samband med vaccineringen mot influensapandemin 2009/2010.

Orsak

Narkolepsi är en kronisk neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i kontrollen av vakenhet och sömn. Sjukdomen förekommer som primär eller sekundär narkolepsi. Vid primär narkolepsi finns brist på hormonet orexin som styr vakenhet och sömn. Den sekundära narkolepsin är en följd av ett annat sjukdomstillstånd. Familjär narkolepsi är en sällsynt ärftlig variant.

Allmänna symtom

Ökad dagsömnighet, sömnattacker som inte går att förhindra, plötslig kraftlöshet och känsla av förlamning (kataplexier), hallucinationer, störd nattsömn och förlamning (sömnparalys) i samband med insomnande och uppvaknande är vanligt. Psykisk ohälsa och viktuppgång förekommer också.

Orofaciala/odontologiska symtom

Muntorrhet på grund av medicinering är vanligt förekommande. Det är också vanligt med småätande, särskilt på natten, vilket ökar risken för karies.

Orofacial/odontologisk behandling

Viktigt att personer med narkolepsi tidigt får kontakt med tandvården för förstärkt förebyggande vård och munhälsoinformation.

Källor

  • Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser.
  • MHC-databasen – Mun-H-Centers databas om munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta diagnoser.
  • Ågrenskas Dokumentation.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:35