Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cystisk fibros

Sammanställningar hämtade från MHC-basen

Synonymer

  • CF
  • Cystisk pancreasfibros
  • Mukoviskoidos

Koder

ICD-10: E84
ORPHA: 586

Beräknad förekomst

60:1 000 000 invånare

Orsak

Skadan eller mutationen finns i en gen på kromosom 7 som leder till minskad förmåga för cellerna att binda vatten. Sjukdomen ärvs autosmalt recessivt.

Allmänna symptom

Det är en stor variation i svårighetsgrad och symtom hos personer med Cystisk fibros (CF). Man blir gradvis sämre med åren, men följderna av sjukdomen går att fördröja. De slemproducerande körtlarna i kroppen fungerar inte som de ska, vilket ger segt slem som är svårt att transportera bort. Framförallt påverkas lungor och mag-tarmkanal. Detta medför hosta, andningsbesvär och att man lätt får infektioner i lungorna, samt svårigheter att tillgodogöra sig föda. Det vanligaste tecknet hos småbarn är att de inte ökar i vikt. Sjukdomen upptäcks oftast under första levnadsåret. Ett annat tecken på CF är ovanligt salt svett.

Orofaciala/odontologiska symtom

Personer med diagnosen kan ha svårt att andas genom näsan och munandning ökar risken för muntorrhet. En del personer har besvär med gastroesofageal reflux (sura uppstötningar) vilket på sikt kan öka risken för emaljskador. Långvarig behandling med antibiotika är sannolikt förklaringen till att barn med cystisk fibros uppvisar färre hål i sina tänder än man skulle kunna förvänta sig. Vid längre tids antibiotikabehandling är det vanligt med svampinfektion i munnen.

Orofacial/odontologisk behandling

  • De flesta med cystisk fibros behöver förstärkt förebyggande tandvård.
  • Mot svampinfektion i munhålan finns effektiva receptbelagda läkemedel att tillgå.

Källor

  • Socialstyrelsens databas om ovanliga diagnoser.
  • MHC-basen – Mun-H-Centers databas om munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta diagnoser.
  • Ågrenskas Dokumentation.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:35