Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

CMV

Koder

ICD-10: P35.1
ORPHA: 294

Beräknad förekomst

Skador till följd av cytomegalovirusinfektion under fosterstadiet är ovanligt.

Orsak

Cytomegalovirus är en virusinfektion som tillhör herpesgruppen. Viruset kan aktiveras under speciella förhållanden och efter en primärinfektion finns cytomegaloviruset latent i kroppen resten av livet. Om en kvinna får en cytomegalovirusinfektion under graviditeten kan smittan i 50 procent av fallen överföras till fostret. Det finns då en ökad risk (10 procent) för fosterskada (CMV).

Allmänna symptom

En cytomegalovirusinfektion under fosterstadiet kan bland annat leda till för tidig födsel, låg födelsevikt, tillväxthämning, litet huvudomfång och påverkan på inre organ som t ex lever eller mjälte. Det finns också risk för att fosterskadan ger symtom i form av cerebral pares, epilepsi, synskada och hörselnedsättning.

Orofaciala/odontologiska symtom

Det finns inga generella bettavvikelser eller störningar i tandutvecklingen vid CMV. Barn som medicinerar kan ibland få biverkningar i munhålan i form av muntorrhet, svampinfektion, ökad blödningsbenägenhet och förtjockat tandkött. Vid neurologisk skada är det vanligt med påverkan på oralmotorik och talutveckling och många får sug- tugg- och sväljsvårigheter samt nedsatt salivkontroll.

Orofacial/odontologisk behandling

  • Viktigt att barn med CMV tidigt får kontakt med tandvården för förstärkt förebyggande vård och munhälsoinformation.
  • Ät- och sväljsvårigheter utreds och behandlas av specialistteam på sjukhus eller på habiliteringen.
  • Tal-, språk- och kommunikationsträning är ofta motiverat.
  • Munmotorisk träning och stimulering kan vara aktuellt vid ätsvårigheter, talsvårigheter och vid nedsatt salivkontroll.

Källor

  • Ågrenskas Dokumentation.
  • MHC-databasen – Mun-H-Centers databas om munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta diagnoser. 

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:35