Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Du som är helt symtomfri är välkommen till oss som vanligt. Läs mer om hur coronaviruspandemin påverkar Folktandvården

CMV

Koder

ICD-10: P35.1

ORPHA: 294

Allmän information

Beräknad förekomst
Skador till följd av cytomegalovirusinfektion under fosterstadiet är ovanligt.
Orsak
Cytomegalovirus är en virusinfektion som tillhör herpesgruppen. Viruset kan aktiveras under speciella förhållanden och efter en primärinfektion finns cytomegaloviruset latent i kroppen resten av livet. Om en kvinna får en cytomegalovirusinfektion under graviditeten kan smittan i 50% av fallen överföras till fostret. Det finns då en ökad risk (10%) för fosterskada (CMV).
Allmänna symtom
En cytomegalovirusinfektion under fosterstadiet kan bland annat leda till för tidig födsel, låg födelsevikt, tillväxthämning, litet huvudomfång och påverkan på inre organ som t ex lever eller mjälte. Det finns också risk för att fosterskadan ger symtom i form av cerebral pares, epilepsi, synskada och hörselnedsättning.

Orala symtom

Det finns inga generella bettavvikelser eller störningar i tandutvecklingen vid CMV. Barn som medicinerar kan ibland få biverkningar i munhålan i form av muntorrhet, svampinfektion, ökad blödningsbenägenhet och förtjockat tandkött. Vid neurologisk skada är det vanligt med påverkan på oralmotorik och talutveckling och många får sug- tugg- och sväljsvårigheter samt nedsatt salivkontroll.

Råd kring uppföljning och behandling

  • Viktigt att personer med denna diagnos tidigt får kontakt med tandvården för förstärkt förebyggande vård och munhälsoinformation.
  • Ät- och sväljsvårigheter utreds och behandlas av specialistteam på sjukhus eller på habiliteringen.
  • Munmotorisk träning och stimulering kan vara aktuellt vid ätsvårigheter, talsvårigheter och vid nedsatt salivkontroll.
  • Tal-, språk- och kommunikationsträning är ofta motiverat.

Källor

Ågrenskas dokumentation
Senast uppdaterad: 2020-08-27 14:21