Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mun-H-Center på årets CPUP-dagar

Christina Havner och Agneta Rubensson från Mun-H-Center under årets CPUP-
Christina Havner och Agneta Rubensson från Mun-H-Center föreläste under årets CPUP-dagar

Den här veckan har Agneta Rubensson och Christina Havner från Mun-H-Center föreläst om munhälsa och munmotorik under CPUP-dagarna i Stockholm.

Agnetas och Christinas föreläsning lyfte behovet av ett tvärprofessionellt förhållningssätt kring orofacial funktion, bettavvikelser och munhälsa vid cerebral pares.

− Vi är väldigt glada över att vi fick vara med och föreläsa i år. I och med att tandvård inte finns med i uppföljningsprogrammet kändes det extra kul att få bidra med kunskap om vikten av en god munhälsa för personer med cerebral pares, och att få visa hur vi arbetar tvärprofessionellt vid komplex problematik, säger Christina Havner som är specialisttandläkare inom ortodonti på Mun-H-Center.

Vad är CPUP?

CPUP är ett uppföljningsprogram för cerebral pares – som startades år 1994. Det började som ett samarbetsprojekt mellan barnortopedi och habiliteringen inom Region Skåne. Man ville då skapa ett system där alla personer med cerebral pares kunde följas upp på ett strukturerat sätt.

Sedan år 2005 är CPUP utsett till Nationellt kvalitetsregister i Sverige. I och med det kan alla de som arbetar med uppföljningsprogrammet analysera och jämföra olika behandlingsrutiner och behandlingsresultat.

− Både spasticitet och spänningsproblematik påverkar den orofaciala funktionen. Och den är så central för både kommunikation och ätande. Det känns därför både viktigt och roligt att vi fick möjligheten att belysa det området under CPUP-dagarna, säger Agneta Rubensson som är logoped på Mun-H-Center.

Årliga CPUP-dagar

Varje år bjuds alla som är verksamma i programmet in till CPUP-dagarna – ett nationellt möte som för samman arbetsterapeuter, fysioterapeuter, läkare, logopeder, ortopedingenjörer, psykologer, brukare och anhöriga.

Både måndagen och tisdagen fylldes med föreläsningar från ett stort antal regioner, föreningar och andra aktörer. Förutom Agneta och Christina har deltagarna kunnat lyssna på föreläsningar om nutrition, sväljningssvårigheter, kommunikationsförmåga och mycket mer. Även brukarberättelser har delats under de två dagarna.

Här kan du läsa mer om CPUP och det årliga, nationella mötet.