Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

De stärker vård och stöd för människor med orofaciala funktionsnedsättningar

Från vänster: Logoped Åsa Mogren, tandsköterska Maria Hall, logoped Lisa Bengtsson, tandsköterska Pia Dornérus, logoped Agneta Rubensson, ortodontist Christina Havner

Under vecka 12 arrangerade Mun-H-Center en diplomkurs i oralmotorik, på Ågrenska vid lilla Amundön i Göteborg. Kursen vände sig till tandläkare och logopeder och syftet var att stärka deltagarnas kunskaper i vård och stöd till personer med orofaciala funktionsnedsättningar.

Pia Dornérus, tandsköterska på Mun-H-Center, har varit med och organiserat kursen sedan den startade år 2000. 

– Kursen har förändrats under de 23 år som den har getts och är idag mer inriktad på ett generellt omhändertagande av orofaciala funktionsnedsättningar hos både barn och vuxna. Det är viktigt att personer som har nedsatt orofacial funktion och svårigheter med att tugga, svälja och prata, får ett omhändertagande med helhetssyn i vården och tandvården, säger hon. 

Här kan du se bilder från diplomkursen i orifacial funktion. 

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 3

  Maria Hall, tandsköterska på Mun-H-Center, föreläste om orofacial funktion ur ett pedodontiskt perspektiv.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 3

  Maaike Scherjon, tandläkare från Norge, Hanna Berglund, logoped från Sverige och Åse-Katrine Andersen, logoped från Norge, testar olika mätinstrument för oralmotorisk styrka.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 3

  Danijela Toft, övertandläkare vid Mun-H-Center, föreläste om orofacial funktion ur ett pedodontiskt perspektiv.