Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kurskalender

Vi anordnar kurser, workshops, utbildningar och studiebesök. Här nedan hittar du aktuella kurser som du kan anmäla dig till.

I kursen kommer du att lära dig hur du bemöter och skapar trygghet för patienter med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Du får mer kunskap om vad NPF är och vi går genom olika verktyg som du kan använda i din kliniska vardag, som bland annat lågaffektivt bemötande, bildkommunikation och taktila hjälpmedel och stimulans.

Målgrupp: Tandvårdsteam
Datum: 4 oktober 2023
Plats: Mun-H-Center, Ågrenska, Lilla Amundön, Hovås 
Kostnad: 4000 SEK ex moms
Sista anmälningsdag: 13 september

Påverkan på orofacial funktion är vanligt hos personer med genetiska och förvärvade funktionsnedsättningar och medför ofta nedsatt förmåga att tugga, svälja, tala och kontrollera saliven. Även den orala hälsan påverkas i hög utsträckning. Samarbetet mellan tandläkare och andra yrkesgrupper är avgörande för en välfungerande vårdkedja.

Kursplan:

  • Orsaker till orofacial funktionsnedsättning
  • Ansikts- och bettutveckling
  • Orofacial funktionsutredning
  • Oralmotorisk behandling barn/vuxna
  • Orofaciala hjälpmedel för munvård, matsituation och oralmotorisk träning

Kursgivare:

Lisa Bengtsson logoped, Annette Carlsson tandhygienist, Nikolaus Christidis specialisttandläkare i bettfysiologi, Hans Dotevall specialistläkare ÖNH, Maria Hall tandsköterska, Christina Havner specialisttandläkare i ortodonti, Malin Kvarnung specialistläkare klinisk genetik, Helena Löfhede logoped, Anders Magnusson specialisttandläkare i ortodonti, Mona Mikati specialisttandläkare i orofacial medicin, Åsa Mogren logoped, Danijela Toft specialisttandläkare i pedodonti, Anna Westerlund specialisttandläkare i ortodonti, Anna Ödman specialisttandläkare i ortodonti. Fler föreläsare kan tillkomma.

Avsedd för: Tandläkare och logopeder
Tid: Måndag 20/3 kl 09.00 – Fredag 24/3 kl 14.00 2023 (32 tim)
Plats: Mun-H-Center, Ågrenska, Lilla Amundön, Hovås
Kursform: Föreläsningar, falldemonstrationer, videopresentationer, demonstrationer av hjälpmedel och träningsredskap, praktiska övningar samt workshop.
Poäng: 32 icke odontologiska
Avgift: 19 000 kr

Att se till att barn äter och växer är ett starkt behov hos de flesta föräldrar. När det krånglar med maten och barnet av olika anledningar inte äter kan vardagen ställas på ända.

Mun-H-Center och Ågrenska bjuder tillsammans in till en digital kursdag om ätsvårigheter hos barn. Kursen vänder sig till dig som anhörig till ett barn med ätsvårigheter och till dig som i ditt yrke möter dessa barn.

Många barn har perioder då de väljer bort viss mat, men även om det kan vara påfrestande påverkar det inte barnets utveckling på sikt. Andra familjer har barn med mer eller mindre permanenta ätsvårigheter. 

Under denna kurs får du kunskap och praktiska råd om barns ätutveckling, kroppens behov av näring och energi, olika typer av ätsvårigheter, råd vid PEG/knapp och oralmotorisk stimulering. Du får lära dig hur du kan anpassa matens konsistens utifrån olika behov och får exempel på olika hjälpmedel för att äta och dricka. Vi kommer också att ta upp den stress det kan innebära att ha ett barn med ätsvårigheter och hur du kan hitta strategier för att hantera vardagen. Under dagen ges också tid för frågor och erfarenhetsutbyte med andra deltagare.

Kursen ges i samarbete med Ågrenska.

Föreläsare
Lisa Bengtsson, logoped, Mun-H-Center
Kerstin Ljungdahl, dietist, Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning i Mölndal
Sara Pang, kurator, Specialistcentrum Barn och Unga, Angereds närsjukhus

Datum: 27 april 2023 klockan  - 
Plats: Online via streaming
Målgrupp: Föräldrar och närstående till barn med olika typer av ätsvårigheter. Personal inom förskola, skola, korttidsverksamhet, personlig assistans och BVC.
Pris: 1 520 kr exkl. moms (1 650 kr inkl. moms). Föräldrar och andra närstående: 600 kr inkl. moms.
Sista anmälningsdag: 26 mar 2023

Anmälningsformulär

Kursavgiften faktureras. Vid återbud senare än fem dagar före kursstart debiteras hela kursavgiften.

Behandling av personuppgifter inom Västra Götalandsregionen

Från och med den 25 maj 2018 gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR) inom hela EU. GDPR bestämmer hur offentliga myndigheter och företag ska behandla personuppgifter. Här kan du läsa om hur vi inom Västra Götalandsregionen, VGR, behandlar dina personuppgifter och hur du kommer i kontakt med oss.


Senast uppdaterad: 2022-12-02 14:56