Försäljning av hjälpmedel stängd
Mun-H-Centers lokaler har drabbats av en stor vattenläcka. Försäljningen av hjälpmedel är därför stängd. Behandlingar och rådgivning fungerar som vanligt.
Dynamisk Motorisk Talbedömning (DYMTA) är ett test som används vid bedömning av talstörning, särskilt vid misstanke om motoriska talsvårigheter.
Testet kan användas för barn från ca tre års ålder, skolbarn och ungdomar. Testet har referensdata för åldrarna 3–9 år och är prövat för reliabilitet och validitet (Rex, Sand, Strand, Hansson & McAllister, 2021).
DYMTA används vid differentialdiagnostisering mellan taldyspraxi (störning av talmotorisk planeringsförmåga) och andra talstörningar såsom fonologisk språkstörning (talstörning med språklig grund), talmotorisk försening/avvikelse (fonetiska avvikelser och instabil oralmotorisk kontroll) och dysartri (störning av motoriskt utförande). Resultat från DYMTA kan också användas som underlag för interventionsplanering, vid uppföljning av intervention och kan ge information om grad av talsvårighet.
DYMTA utförs på repetition med fokus på talets rörelser genom ordet. Testets dynamiska testmetod innebär att logopeden ger stöd och ledtrådar under bedömningen för att stötta individens maximala förmåga att uttala ordet med smidiga och korrekta talrörelser. Svårigheter visar sig då som olika talkaraktäristika och dessa markörer ger underlag för det kliniska resonemanget kring orsak och diagnos.
Arbetet med DYMTA planerades och startade 2013 av logopederna Susanne Rex, Anita McAllister och Kristina Hansson, med utgångspunkt i Dynamic Evaluation of Motor Speech Skills; DEMSS (Strand et al., 2013). Utvecklingsarbetet mynnade sedan ut i testen DYMTA-A och DYMTA-B, spontantalsbilden Bussen, blanketten Till DYMTA för registrering av spontantal och fonemproduktion, samt en utförlig manual på svenska (Rex, McAllister & Hansson, 2016). Tre examensarbeten i logopedi har genomförts för att undersöka hur barn med typisk utveckling presterar på uppgifterna i testet. Testkonstruktion och prestationen på uppgifterna i DYMTA hos ca 100 barn med typisk utveckling beskrivs i en artikel av Rex, Hansson, Strand & McAllister (2021).
Logoped Pamela Åsten och specialistlogoped Susanne Rex har tillsammans utarbetat en norsk anpassning av testblanketterna DYMTA-A, DYMTA-B och Till DYMTA. Filer med den norska anpassningen av DYMTA och ett förord till dessa finns på det USB som ingår vid beställning av DYMTA.