Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sturge Weber syndrom

Koder

ICD-10: Q85.8B

ORPHA: 3205

Allmän information

Beräknad förekomst
2-3:100 000 levande födda.
Orsak

Okänd.

Allmänna symtom

Det finns tre undergrupper av diagnosen. I Sturge Weber typ 1 ingår ansikts- och hjärnangiom, epilepsi och grön starr. I Sturge Weber typ 2 ingår enbart ansiktsangiom, grön starr kan förekomma. I Sturge Weber typ 3 ingår enbart hjärnangiom. Ansiktsangiom är ett portvinsfärgat födelsemärke i pannan, övre ögonlocket och på ena ansiktshalvan - ibland ses det i båda halvorna. Färgen är ljust rosa till mörkt lila och orsakas av ett överflöd av kapillärer runt trigeminusnerven. Vid hjärnangiom finns kärlmissbildningarna på hjärnytan vilket kan medföra utvecklingsstörning, beteendeavvikelse, halvsidig förlamning/svaghet och huvudvärk/migrän.

Synonymer

Encephalotrigeminal Angiomatosis.

Orala symtom

Ansiktsangiomet kan medföra ansiktsasymmetri och hos några personer kan man se att framtänderna i överkäken är förskjutna åt den sidan som inte har hudförändringen. Viss medicinering mot epilepsi kan som bieffekt ge muntorrhet och därmed ökad risk för karies. Barn med Sturge Weber syndrom och neurologisk påverkan kan ha en försenad tal- och språkutveckling.

Råd kring uppföljning och behandling

  • Det är viktigt att personer med Sturge Weber tidigt får kontakt med tandvården för förstärkt förebyggande vård och munhälsoinformation.
  • Tand- och bettutveckling ska följas. Vid avvikelser ska tandregleringsspecialist konsulteras på tidigt stadium för planering av eventuellt bettkorrigerande behandling.
  • Tal- och språksvårigheter behandlas av logoped

Källor

Sällsynta hälsotillstånd, Socialstyrelsen Ågrenskas dokumentation
Senast uppdaterad: 2023-05-10 10:21