Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Loeys-Dietz syndrom (LDS)

Koder

ICD-10: Q87.4

ORPHA: 60030

Allmän information

Beräknad förekomst
Okänt
Orsak

Autosomalt dominant nedärvning eller spontan genetisk förändring.

Allmänna symtom

Loeys-Dietz syndrom är en bindvävssjukdom som kännetecknas av symtom från hjärt-och kärlsystemet, skelett (skolios, kyfos och bröstkorgsdeformiteter), ögon, lungor och leder. Huden kan vara genomskinlig, mjuk och det uppstår lätt blåmärken. Det är vanligt att sår är svårläkta. I 98% av fallen finner man utvidgning av stora kroppspulsådern (aortaaneurysm) med ökad risk för att kärlväggen brister (aortadissektion). Allergisk/inflammatorisk sjukdom såsom astma, eksem och reaktioner på livsmedel eller miljöallergener är vanligt förekommande. Det finns också en ökad förekomst av gastrointestinala inflammationer. Kraniofaciala egenskaper såsom för tidigt slutna huvudsuturer (kraniosynostos) och brett mellan ögonen är vanligt förekommande.

Synonymer

Loeys-Dietz Aortic Aneurysm Syndrome

Orala symtom

Följande munrelaterade symtom kan förekomma hos personer med Loeys-Dietz syndom:

  • Hög, smal gom.
  • Överrörlig käkled som kan medföra käkledsbesvär/käkledsljud.
  • Tvådelad gomspene och gomspalt är vanligt.

Råd kring uppföljning och behandling

  • Förstärkt förebyggande tandvård kan vara aktuellt vid Loeys-Dietz syndrom för att i framtiden slippa långa tandbehandlingar som påfrestar käkleden.
  • Tand- och bettutveckling ska följas. Vid avvikelser ska ortodontist konsulteras på tidigt stadium för planering av eventuell bettkorrigerande behandling.
  • Bettfysiologisk behandling med t e x bettskena kan vara aktuellt vid problem från käkleden.
  • Läkarkontakt rekommenderas före tandbehandling vid medicinska tillstånd, som t.ex. hjärtfel då eventuellt antibiotikaprofylax behöver övervägas.

Källor

Sällsynta hälsotillstånd, Socialstyrelsen Ågrenskas dokumentation
Senast uppdaterad: 2023-05-09 15:26