Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Landau-Kleffners syndrom

Koder

ICD-10: F80.3

ORPHA: 98818

Allmän information

Beräknad förekomst
Sällsynt.
Orsak
Landau-Kleffners syndrom är en förvärvad epileptisk språkstörning som oftast debuterar i åldrarna 3-8 år. Orsaken är inte känd men det kan finnas ärftliga faktorer.
Allmänna symtom
De första symtomen är oftas att barnet plötsligt eller gradvis förlorar förmågan att tala eller förstå ord. Andra symtom är elektrofysiologiska störningar i hjärnan som kan ge epileptiska anfall, oftast nattetid. Barnet kan även ha svårt att tolka vanliga ljud. Det är inte ovanligt med bristande uppmärksamhet och koncentrationssvårigheter. En del av barnen tillfrisknar helt eller nästan helt och de epileptiska anfallen kan helt försvinna efter tonåren. Ett visst mått av svårigheter med tal, språk, kommunikation, inlärning och beteende kan dock kvarstå.

Orala symtom

Barn med Landau-Kleffners syndrom förlorar plötsligt eller gradvis förmågan att tala och förstå ord. Det finns inga specifika problem med tänder och bett hos dessa barn men oralmotoriska svårigheter kan förekomma som ibland medför ätsvårigheter och nedsatt salivkontroll.

Råd kring uppföljning och behandling

  • Viktigt att personer med Landau-Kleffners syndrom tidigt får kontakt med tandvården för förstärkt förebyggande vård och munhälsoinformation. Vissa mediciner kan ge muntorrhet och ökad risk för karies.
  • Tal-, språk- och kommunikationsträning är viktigt.
  • Munmotorisk träning och stimulering kan vara aktuellt.

Källor

Senast uppdaterad: 2019-11-12 14:52