Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Träffa oss på Swedental

Den 16-18 november går nordens största tandvårdsmässa av stapeln. Mun-H-Center, Kompetenscenter för sällsynta hälsotillstånd i Jönköping och Kunskapscenter i Norr kommer att vara på plats och föreläser i Folktandvårdens monter.

Varje dag kommer någon av oss vara på plats i Folktandvårdens monter för att föreläsa. Kom och lyssna på oss, ställ frågor och prata med oss efteråt.

Omhändertagande med helhetssyn i tandvården för en jämlik vård

Munnen är en del av kroppen och problem med munnen kan påverka hälsa och livskvalitet. För att alla patienter ska få en bra vård måste vi lyfta blicken och se samband mellan olika faktorer som kan påverka munhälsan. Åsa träffar Maria Norberg som lever med ett sällsynt hälsotillstånd. Maria berättar om sina erfarenheter av vården och tandvården.

Föreläsare: Åsa Mogren, med dr och logoped på Mun-H-Center, Folktandvården Västra Götaland

Tid: Onsdag 16 november kl 13
Plats: Swedental, Svenska Mässan i Göteborg, monter B07:02

Sällsynt samarbete för bättre tandvård

Sällsynt, men inte ovanligt. Samarbete och nätverk förbättrar omhändertagande, diagnostik och behandling för patienter med sällsynta hälsotillstånd.

Föreläsare:
Danijela Toft, specialisttandläkare i pedodonti, Mun-H-Center, Folktandvården Västra Götaland.
Johanna Norderyd, fil. dr och specialisttandläkare i pedodonti, Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd, Odontologiska institutionen, Folktandvården Jönköping.
Catarina Falk Kieri, specialisttandläkare i pedodonti, Kunskapscentrum i Norr, Folktandvården Västerbotten.

Tid: Torsdag 17 november kl 11
Plats: Swedental, Svenska Mässan i Göteborg, monter B07:02

Distraktionshjälpmedel

Barn kan behöva stöd för att klara av en behandlingssituation. Vi presenterar olika distraktionshjälpmedel som underlättar för barnet när det besöker oss. 

Föreläsare: Carolina Levén, tandsköterska specialiserad på pedodonti och Helena Anjou, specialisttandläkare i pedodonti, Folktandvården Jönköping. 

Tid: Fredag 18 november kl 11
Plats: Swedental, Svenska Mässan i Göteborg, monter B07:02

Kontakta oss

I Sverige finns tre nationella odontologiska center för sällsynta hälsotillstånd; i Umeå, Jönköping och Göteborg (Mun-H-Center) med målsättning att öka och sprida kunskap.

Vårdgivare och patienter/familjer från hela landet kan söka information, råd och stöd. 

Mun-H-Center, Göteborg

Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd i Jönköping

Odontologiskt kunskapscentrum i norr, Umeå Universitet 

Diagnosbeskrivningar

Nationell databas för dokumentation av munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta hälsotillstånd.

Hjälpmedel

Vi informerar om hjälpmedel som kan underlätta munvård, tandvård och oralmotorisk träning. I vår webbshop finns ett urval av hjälpmedel till försäljning.

Andra organisationer

Det finns en rad olika organisationer som arbetar med att underlätta livet för personer med sällsynta hälsotillstånd. Här har vi samlat några av dem.