Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning, bär munskydd när du besöker oss.

Anmäl dig till vårt 25-årsjubileum

I år fyller vi 25 år, det vill vi fira! Anmäl dig till en digital föreläsningsdag där patientberättelser möter experter inom det sällsynta området.

Den 18 november har du möjlighet att via videolänk lyssna på bland andra Christopher Gillberg, professor på Sahlgrenska akademin och Lovisa Lovmar, sektionschef på klinisk genetik och genomik, Sahlgrenska universitetssjukhus.

Missa inte heller när vi intervjuar Maria Norberg som har mer än 25 års erfarenhet av att leva med ett sällsynt hälsotillstånd.

Dagen är kostnadsfri och du kan anmäla dig till hela dagen eller delar av dagen. 

Datum: 18 november 2020
Tid: 9.00 - 17.00
Anmälan: Senast 13 november

Program

9.00-9.20 - Inledning och presentation av dagens programMarianne Lillehagen, klinikchef på Mun-H-Center, Folktandvården Västra Götaland

9.20-9.50 - Frisk i munnen hela livet – det gäller alla
Frisk i munnen hela livet – det gäller alla! Vår tandvårdsdirektör berättar om ett långsiktigt arbete för en förbättrad munhälsa hos de som behöver det mest.

Lotta Sundelin, tandvårdsdirektör på Folktandvården Västra Götaland

10.00-10.30 - Att främja helhetsperspektiv för personer med sällsynta hälsotillstånd
Att främja helhetsperspektiv för personer med sällsynta medicinska hälsotillstånd på nationell och global nivå. Robert tar oss med på en resa från Lilla Amundön i Brottkärr och ut i vida världen. Var är vi nu och hur ser framtiden ut?

Robert Hejdenberg, VD på Ågrenska

10.45-12.00 - Möjligheter och barriärer inom tandvården - Helhet, funktion och tvärprofessionellt samarbete
Två av nordens mest erfarna pedodontister vad gäller sällsynta medicinska hälsotillstånd pratar om möjligheter och utmaningar inom tandvården. Hur bemöter och behandlar vi dessa individer för att ge en säker och jämställd tandvård? Vilka barriärer står i vägen? Hur uppnår vi vetenskapligt förankrad klinisk kompetens hos tandvårdspersonal? Helhet, funktion och tvärprofessionellt samarbete är ledord i denna föreläsning.

Hilde Nordgarden, klinikchef på TAKO-senteret, Oslo och Johanna Norderyd, pedodontist på Kompetenscenter i Jönköping

12.00-13.00 - Paus

13.00-13.45 - Människan bakom sällsyntheten
Maria har mer än 25 års erfarenhet av sällsynthet. Hon arbetar som präst och är idag ett stöd åt andra. I en intervju med logoped Åsa Mogren berättar hon om sitt liv och sina erfarenheter. Vi får en unik inblick i vilka utmaningar och situationer hon ställts inför och om vikten av att följa sina drömmar.

Maria Norberg, Präst i Töreboda pastorat

14.00-15.00 - Genteknikens revolution - hur påverkar det livskvalitén för personer med sällsynta genetiska sjukdomar?
Kartläggningen av det mänskliga genomet har de senaste åren medfört helt nya former av diagnostik. Det talas om en genteknisk revolution liknande IT-revolutionen som kommer att få en allt större betydelse inom hälso- och sjukvården. Hur kan genteknik förbättra livskvalitén för personer med sällsynta genetiska sjukdomar idag? Hur såg det ut för 25 år sedan?

Lovisa Lovmar, sektionschef Klinisk genetik och genomik på Sahlgrenska universitetssjukhus

15.10-15.30 - Paus

15.30-16.30 - Utvecklingsneurologiska tillstånd; en tidsresa
En av Sveriges mest engagerade och produktiva forskare tar oss med på en 25-års odyssé av utvecklingsneurologiska tillstånd. ”Ingen diagnos – ingen prognos” sägs det; men vad är egentligen fördelarna med en symptomdiagnos respektive orsaksdiagnos?

Christopher Gillberg, professor på Sahlgrenska akademin

16.30 - Frågor och summering

Senast uppdaterad: 2020-09-29 08:31