Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning, bär munskydd när du besöker oss.

25 år av sällsynthet

Publicerad:
Pia, Lena, Annette och Åsa håller upp ett gammalt bykort där de sitter bredvid varandra.
Pia, Lena, Annette och Åsa visar ett gammalt vykort där de fyra kollegor sitter bredvid varandra.

För Pia, Lena, Annette och Åsa är Mun-H-Centers jubileum något speciellt, de har nämligen varit med från starten när kompetenscentret grundades 1995.

Då jobbade de på sjukhustandvården på Sagåsen-Stretered i Kållered, som var ett vårdhem för personer med funktionsnedsättningar.

– Vår dåvarande klinikchef Jan Andersson-Norinder var den drivande kraften. Hans vision var att alla personer med funktionsnedsättning skulle ha rätt till god munhälsa, optimalt omhändertagande och högspecialiserad tandvård. Han sökte statsbidrag för att skapa ett kunskapscenter för ”små och mindre kända handikappgrupper”, säger Lena Romeling Gustafsson, klinikkoordinator.

Pia, Lena, Annette och Åsa sitter bredvid varandra på ett liknande sätt som vykortet de visar på förra bilden.
Från vänster: Pia Dornérus, tandsköterska, Lena Romeling Gustafsson, klinikkoordinator, Annette Carlsson, tandhygienist och Åsa Mårtensson, sjukhustandläkare.

 

Genteknikens utveckling och fler möjligheter till att samla och leta efter information har lett till att det finns mycket mer kunskap kring sällsynta hälsotillstånd idag.

– Det är fantastiskt att ha varit med ända från starten. Kunskapen har förändrats enormt. I början av 80-talet kunde man läsa i journalen att patienten hade Downs syndrom eller att funktionsnedsättningen berodde på en förlossningsskada. Det fanns inte så många diagnosticerade syndrom, säger Lena.

1996 började Mun-H-Center med en unik databas, MHC-basen. Det är en nationell databas för dokumentation av munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta hälsotillstånd. I den dokumenteras, analyseras och presenteras hur munhälsa, bettförhållande och orofacial funktion kan påverkas vid olika sällsynta hälsotillstånd. MHC-basen innehåller i dagsläget data från drygt 4000 personer med sällsynta hälsotillstånd och information om över 330 olika diagnoser.

– Vi använder informationen för forskning och utveckling. Har vi tillräckligt med data om en diagnos publicerar vi diagnosbeskrivningar som är ett stöd för andra vårdgivare. Vi har också ett nätverk i Norden där vi samarbetar och delar med oss av kunskap. Ibland kan det vara en person i hela Sverige som har diagnosen, då är samarbete viktigt, säger Lena.

Diagnosbeskrivningar

Nationell databas för dokumentation av munhälsa och orofacial funktion vid sällsynta hälsotillstånd.

Publicerad: