Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du förkylningssymtom? Undvik nära kontakt med andra människor och besök inte vår klinik. 

Just nu kontaktar vi alla patienter som har en bokat tid hos oss för att bedöma om du ska komma till oss eller om vi ska boka om din tid. Har du akuta besvär eller frågor som rör ombokning eller kommande tid, vänligen kontakta oss. 

Munvård

För att underlätta tandborstningen och munvården hemma finns olika hjälpmedel som kan vara ett stöd för att den som utför munvården. Ibland behöver du prova fram dig för att hitta de hjälpmedel som funkar för just dig.

Dubbeltandborste

När det är svårt att utföra tandborstningen med en vanlig tandborste på grund av till exempel kort tålamod, gapsvårigheter eller kväljreflexer, kan en dubbltandborste vara ett bra alternativ. Tandborsten rengör utsidor, insidor och tuggytor samtidigt.

Exempel på dubbeltandborstar

Tandborste med mjuka strån

Är du känslig i munnen är det bra att använda en tandborste med mjukare strån. En sådan tandborste kan även användas som ett komplement till vardagsborsten, till exempel vid känsliga tandhalsar och inflammerat tandkött.

Exempel på tandborstar med mjuka strån: 

  • Tepe, Gentle Care: Mjuk och skonsam tandborste, något fastare borste än TePe Special Care. Återförsäljare: Apoteken, på många av Folktandvårdens kliniker.
  • Tepe, Special Care: Mycket mjuka strån. Rekommenderas till dig med tunn och känslig munslemhinna, extremt känsliga tandhalsar, svår muntorrhet eller efter käkkirurgiska behandlingar. Skaftet är böjbart efter uppvärmning. Återförsäljare: Apoteken, på många av Folktandvårdens kliniker.

Tandborste med mindre borsthuvudet

Ibland kan det finnas ställen som är svårtåtkomliga. Då kan en smalare eller mindre borsthuvudet vara bra. Även vid kävljreflexer kan det vara lättare att komma åt med ett mindre huvudet.

Exempel på tandborstar med mindre eller smalare borsthuvudet:

  • Tepe, Select Liten: Litet och avsmalnande huvud för bättre åtkomlighet. Finns med mjuka och extra mjuka strån. Fungerar bra för både barn, vuxna och för dig som ska hjälpa till med tandborstningen. Återförsäljare: Apoteken, på många av Folktandvårdens kliniker.
  • Tepe, Mini: Mindre huvud och kortare borst med mjuka eller extra mjuka strån. Skaftet är bekvämt att hålla i för både barn och vuxna. Tandborsten rekommenderas från noll år upp till tre-fyraårsåldern. Återförsäljare: Apoteken, på många av Folktandvårdens kliniker.

Tandborste med bättre grepp

För dig med nedsatt handfunktion finns olika sätt för att underlätta tandborstningen. Du kan prova dig fram med förstorade grepp för att få tandborsten ligga bättre i handen eller testa specialtandborsten som är utvecklad i samarbete med Hjälpmedelsinstitutet.

  • Specialtandborste Proxident: Stabilt skaft med bra friktionsyta. Skaftet är formgivet utifrån handens rörelsemönster. Borsthuvudet är utformat för att nå svåråtkomliga ytor. Borsthuvudet är utbytbart. Återförsäljare: Apoteken
  • Greppförstorare, Silikon: Räfflad silikon som träs på tandborstskaftet och ger ett bättre grepp. Återförsäljare: Mun-H-Center
Senast uppdaterad: 2020-04-23 11:34